neděle 23. července 2017

Basketbalisti nestačili na Italy, v dueli o šancu na Rio čaká Lotyšsko

Zápas mal jasnú zápletku: kto zvíťazí, tomu turnaj skončí s dobrou náladou, lebo získa miesto v olympijskej kvalifikácii; porazený naopak v piatok od 18.30 musí do duelu o 7. miesto (a posledný vstupenku do kvalifikácia) proti Lotyšsku, ktoré narieka nad premárnenou šancou, neb proti favoritom z Grécka stratilo náskok až 17 bodov.

Späť ale k českému stretnutia. Taliani do neho išli púhych devätnásť hodín po svojej bolestivé štvrťfinálovej porážke, tím s medailovým ambíciami podľahol Litve po predĺžení. Toto mala byť kľúčová otázka večera: nájdu hviezdy hrajúce NBA rýchlo zase motiváciu? Našli, bohužiaľ pre ich súpera.

"Takto to robia celý turnaj. Vedeli sme o tom, ale hrozne ťažko sa hrá, keď tam ste a oni cez vás dajú ťažkú ​​strelu.Preto sú to také hviezdy, "uznal Pavel Pumprla. "Robili sme, čo sme mohli, ale individuálne a občas ťažkými strelami si získali náskok v tretej štvrtine - a to sa potom ťažko doháňa."

V inokedy futbalovej aréne Stade Pierry Mauroy začali s košmi najvýraznejšou tváre oboch celkov : za Česko Satoranský s Veselým, za Italy zase Bargnani, Gentile a Gallinari (ten pridal aj blok na Pumprla).Výsledkom bola veľa ofenzívnej prvá štvrtina, v ktorej Česi dokázali s útokom súpera držať tempo a skvelý Veselý (11 bodov) ju doviedol k remíze 21:21.

Česi však nedostali "bonus" v podobe otráveného súpera ako napríklad Lotyši v predchádzajúcom dueli, proti ktorým Gréci úvod vyložene odchodili - naopak Taliani si boli dobre vedomí, o čo ide, a ich hviezdy zbierali body aj bloky.

"Je pravda, že do toho išli celkom naplno . Aj keď mali dosť napoly zranených hráčov, všetci na stúpili, všetci boli pripravení.Bolo vidieť, že chcú turnaj ukončiť, "uznal kvalitu protivníka Vojtěch Hruban.

Na tímu kouča Ronen Ginzburg akoby v niektorých chvíľach už bola poznať únava z dlhého šampionátu, rad situácií sa dala vyriešiť oveľa lepšie. "To tak nevyzeralo, to tak bolo. Sily nám došlo. Nezdobil nás ten rýchly a agresívny basketbal ako doteraz, "hovoril Pavel Houška. Na druhú stranu je treba vyzdvihnúť silu Talianska, predovšetkým "fantastické štvorky" hráčov NBA (troch aktívnych a draftovaného Gentileho).To všetko v súčte stvorilo polčasový stav 37:42.

Teda ešte stále nič nehrateľná, ale s poznámkou, že Česi museli doťahovať a stál proti nim motivovaný, veľmi kvalitný protivník.

< p> A tiež to ukázal.

Strata rástla ďalej: najskôr aj preto, že kým Welschova trojka z obrúčky vykĺzla, tá Bargnaniho do nej so šťastím zapadla. Následne sa ukázali kv alita a skúsenosti: keď čoskoro potom pridal ďalšie dve trojky Gallinari a Gentile premenil trestné hody, bolo to už 45:59. V dôležitej fáze zase udreli traja členovia talianskeho deštruktívneho kvarteta…

Tretí štvrtina rozhodla, taliansky náskok už bol dvadsaťbodová.Senzačný obrat ako v dueli Grécko - Lotyšsko nebol predstaviteľný a tiež nenastal, nič s tým nezmohol ani jasne najlepší hráč tímu Jan Veselý. Česi sú tak na EuroBasket pred svojím posledným zápasom na bilanciu 4 výhry, 4 porážky.

Piatkový duel proti Lotyšom, ktorým tím má čo vracať za porážku zo základnej skupiny, teda určí, či z Lille odcestujú s pozitívnou bilanciou - a hlavne či vydry vysnívanú olympijskú kvalifikáciu. "Nedá sa nič robiť. Musíme urobiť všetko, aby sme boli pripravení na piatok a pobili sa o 7. miesto. Toto bude naša finále, "vyhlasuje bojovne Tomáš Satoranský.


Žádné komentáře:

Okomentovat